Een vraag die bijna door elke stralende boeker wordt gesteld. Wat is het mooiste licht voor mijn fotoshoot en op welke tijd is dat?

In deze blog neem ik je mee op een kleine les over licht en fotografie, zodat je misschien wel iets nieuws hebt geleerd en je gelijk kan zien wat voor een verschil licht kan hebben op de foto of hoe ik dit met wat digitale magie kan net kan doen alsof het zonnetje schijnt op een grijze dag!

Welk licht is mijn favoriet als Tinder (online dating) fotografe?

Persoonlijk vind ik het aller mooiste licht, het licht wat moeder natuur mij geeft. Ik schiet het liefste altijd in de buitenlucht met het licht wat ik heb, als het maar niet regent.

Mocht het slechter weer zijn dan zoek ik binnen een plek direct naast een raam. Dit omdat het licht dan zachter (gedifuseerd) binnen valt op het gezicht.

Als het buiten niet regent en wellicht zelfs het zonnetje mags schijnen, dan is mijn favoriete licht “the golden hour”.

Wat is het gouden uur?

Wanneer je het over het gouden uur hebt, spreek je over twee uren op een dag. Het ene uur is in de ochtend en de ander is in de avond. Het gouden uur in de ochtend is het uur na zonsopgang en in de avond is het, het uur voor zonsondergang. Op deze momenten is de belichting uniek omdat de positie van de zon erg laag is ten opzichte van hetgeen dat je fotografeert.

Doordat de zon op dit moment snel daalt of stijgt is het lichtpunt dichter bij je onderwerp. Hierdoor krijg je een zacht diffuus licht, een licht dat meer verspreid is. Dit wordt over het algemeen gezien als het beste licht waarmee een fotograaf kan werken. Het creëert namelijk geen harde schaduwen. Doordat de foto geen harde schaduwen en ook geen felle lichten bevat, liggen de kleuren in de foto dichter bij elkaar. Hierdoor kun je de foto beter bewerken aangezien het dynamische bereik kleiner is.

Wanneer is het gouden uur?

Het gouden uur is elk moment van het jaar op een ander tijdstip. Zo gaat de zon in de winter eerder onder dan in de zomer en verandert de positie van de zon ten opzichte van de aarde continue. Hierdoor is het tijdstip van het gouden uur in elk seizoen anders. Ook per locatie in Nederland kan hier verschil in zitten.

Wil je de precieze tijden per datum inzien? Dan kun je gebruik maken van de volgende website: http://www.golden-hour.com/. Hier kan je ook een aantal dagen vooruit bekijken wanneer het gouden uur bij jouw locatie begint.

Nu in actie!

Nu je weet wat mijn favoriete licht is, wat een golden hour is en dat ik ook met slechter weer (bijvoorbeeld zwaar bewolkt of spetter regen) kan door schieten en er wat digitale magie op sprinkel, is het tijd om dit allemaal in de praktijk te zien!

Ik heb speciaal voor jou zelf portretten gemaakt met een foto zonder golden hour en een foto gemaakt met golden hour. Ik laat je de BEFORE en AFTER foto zien nadat ik ze in een fotobewerkingsprogramma heb bewerkt.

Zonder Golden Hour

Met Golden Hour

Zoals je ziet heeft de BEFORE foto tijdens de “Golden hour” al een zachtere en warmere gloed op mijn huidskleur. Dit maakt het zo’n ontzettend mooi licht voor portret en landschap fotografen die op locatie fotograferen. Maar dankzij moderne technologieën is het nu een fluitje van een cent om de werkelijkheid te manipuleren en het te laten lijken alsof het zonnetje altijd straalt.

Hierdoor maakt het eigenlijk niet meer uit op welke tijd je jouw fotoshoot gepland staat omdat dit altijd digitaal nog recht getrokken kan worden maar natuurlijk is het oogstrelender om de foto met een golden hour te zien!

Ik hoop dat je door dit artikel iets nieuws hebt kunnen leren over mijn grootste passie en over jouw fotoshoot! Ik kijk er ontzettend naar uit om jou stralend op de foto mogen zetten en ik beloof je dat altijd het zonnetje voor je schijnt!

Benieuwd wat ik doe tijdens slecht weer? Lees dan gerust deze blog!

Categorieën: Blogs